Test

Uit gisbedrijventerreinen
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Sponsorlogo-compact-smal.jpg Verschillende fasen ontwikkelbare zones Vraag: Wanneer start de fase “in onderzoek”? Vanaf verwerving/ aanleg wegenis? Een terrein of zone kan jaren ‘in onderzoek” blijven vb. als strategische reserve Voorkeur voor “bestemd” nemen voor deze situatie. Een projectstart gebeurt op vraag van een lokaal bestuur Veel terreinen zullen terecht komen onder het vakje “bestemd” omwille van het ontbreken van een actieve ontwikkelaar. Vb. de gronden uit het project activeringsteams.

Vraag: Hoe definiëren we de fase “in onderzoek”? Wie gebruikt reeds deze fase? In onderzoek geeft aan dat er acties ondernomen zijn rond een specifiek zone. Hoe plaatsen we ontwikkelbaar ten opzichte van bestemd? Bij te ontwikkelen wordt er vanuit gegaan dat in een ideaal scenario binnen een termijn van 5 jaar een bedrijventerrein gerealiseerd is. Deze fase komt overeen met de huidige dossierfase in de terreinen ontwikkeling (VLAIO)

Voorstel: voeg bestemd en in onderzoek samen tot “te ontwikkelen” (reeds aangepast in figuur) Resultaat: 3 blokjes nl. te ontwikkelen, in ontwikkeling, ontwikkeld De mijlpalen tussen verwerving en verkoop/uitgifte zijn niet scherp afgelijnd. Idem voor de mijlpaal tussen uitgifte en beheer. Vraag: Wanneer start “in ontwikkeling”? Bepalende factor: beslissing van het beheersorgaan van de publieke ontwikkelaar. Indien moet gekozen worden tussen “in ontwikkeling” en “in verkoop” kiezen voor “in verkoop”. Verkoop start vaak voor effectieve aanleg van vb. wegenis. (verkoop op plan) In havengebieden: grondverwerving = concessie verkregen door haven. Havenbedrijf geeft op haar beurt gronden in concessie aan eindgebruikers. Infrastructuur op de site wordt voorzien door het havenbedrijf.